Son yılların en gözde tatil mekanlarından Alaçatı'nın, yeni konukları için rehber oluşturduk. Umarım hoşunuza gider.
Bağcılık ve şarapçılıkla Rumlar vaktinde tanınmış olan Alaçatı, şimdilerde gelişen turizmi, bilhassa sörfü ve butik otelleri ile ismini tarihe yazdırıyor.
Son senelerde ülkemizin en gözde tatil noktalarından biri olan Alaçatı, fazlasıyla bu kadar popüler olmayı hak edecek güzelliklere sahiptir. Alaçatı; tarihi yapılı haneleri, sevimli ve kaliteli mekanları, butik otelleri, birbirinden güzel koy ve plajları, eğlence hayatı ile Çeşme’nin gözbebeğidir. Kesinlikle Alaçatı geziniz esnasında gezmenizi önerdiğimiz yerler var.
Alaçatı haneleri: Ananesel mimariye sahip ve Alaçatı’nın sembolü haline gelmiş yapılar en çok burada göreceğiniz şeylerden biridir. Hem merkez de hem de merkezin çevrenindeki bölgelerde yer alan Alaçatı Haneleri’nin birçoğu son senelerde turizme restore edilerek katıldı.
Yel değirmenleri: Tarihi Alaçatı Yel Değirmeni, Alaçatı’nın bir diğer sembolüdür. Büyük bir bölümü restore edilip, hizmete cafe ve lokanta olarak giren yel değirmenlerini kesinlikle gezmelisiniz.
Alaçatı alanı: Hareketin günün her saati devam ettiği ve Alaçatı’nın kalbi sayılacak yerdir. Cefeler, lokantalar, dükkânlar, burada bulunur. Alaçatı’yı keşfetmek için ideal noktalardan biridir.
Hacı Memiş Ağa Camii: Tarihi yerlere alakalıysanız Alaçatı Hacı Memiş Ağa Camii kesinlikle gezmeniz şart olan yerlerden biridir. takriben olarak camiinin yapımı 200 sene öncesine dayanıyor.
Dutlu kahve: Alaçatı Dutlu Kahve, Hacı Memiş Semti’nde bulunuyor. Bölgenin de en daha önceki mekânlarından biridir. Bir kahve molasını burada verip, keyifle dut ağaçlarının altında zaman geçirmeden haneye dönmeyin.
Plajlar: Çoklukla Alaçatı’da ‘beach clup’ konseptine sahip plajlar bulunuyor. Bu yerler gündüz deniz-güneş, akşam da parti-eğlence ikilisine hane sahipliği ediyor. Alaçatı’nın bu özel işletmenin yanı sıra en tanınmış plajı Çark Plajı’na gidebilirsiniz. Özellikle burası sörfçülerin en çok seçenek ettiği koydur. Bölgenin en popüler plajlarına ve beach clublarına Aya Yogi Koyu da ev sahipliği ediyor. Mutlaka Aya Yorgi’yi de görmenizi öneririz. Çeşme, Ilıca, Şifne, Çiftlikköy, Dalyan gibi tatil noktalarına da Alaçatı yarımada yakın konumda bulunuyor. Vaktiniz varsa şayet bu beldeleri gezebilirsiniz.
Alaçatı Kemalpaşa Caddesi: Kemalpaşa Caddesi için Alaçatı’nın kalbinin attığı yer diyebiliriz. En azından Alaçatı’ya gelen her gezginin küçük bir yürüyüş için dahi olsa ziyaret ettiği bir caddedir. Bu Alaçatı’nın keyifli caddesini popüler yapanda armağanlık eşya satan dükkanları, el işi takıları satan tezgahları, en ehemmiyetlisi de kimsenin kimseyi rahatsız etmediği, kendisine göre bu huzurlu kalabalığın bir akşam geçirebileceği mekan aramasıdır. Bazen denizden daha çıkıp masanıza erişen balığı klasik müzik eşliğinde yerken bazen de hiç önceden tanımadığınız kuyu şarabınızı yudumlarken bazen de Latin müziği eşliğinde elinizde kahveyle cadde üstünde gelip geçenleri bu cadde de izlemek keyifli olur.
Alaçatı taş evleri: Taş evler, Alaçatı’da Arnavut kaldırımları süresince uzanır. Yöreden taş evlerin inşasında çıkarılan beyaz taş kullanılır. Taş evlerin duvarlarının yapımında kullanılan harç içindeki kireç-saman-yumurta akı, kışın evlerin sıcak, yazları da serin olmasını sağlamaktadır. Çoklukla evlerin pencere kenarları mavi renkle boyanmıştır. Son zamanlarda taş evlerin birçoğu otel olarak restore edilmiştir.
Alaçatı antika pazarı: Alaçatı’nın Arnavut kaldırımlı sokaklarına, eski taş yapılarına uygun bir pazardır.
Alaçatı ve etrafından Anadolu’nun hem de her yerinden toplanan, bazen eski bir rum evinin işlemeli ahşap kapısı, bazen hünerli ellerde, birbirinden mükemmel giysilerin dikildiği eski dikiş makinesi, onlara buradaki tezgahlarda değer verecek, ona evinin bir köşesinde yer ayıracak yeni sahiplerini beklemektedir.
Antika Pazarı, Alaçatı Pazaryeri Cami yakınında kurulur, otantik, daha önceki eşyaların incelenebileceği, satın alınabileceği bir yer olması ile zaman ayırmanız şart olan bir yerdir.
Alaçatı Alanı: İnsanı, tarih kokan taş hanelerinin arasında kendine hayran bırakan dokusu eşliğinde Alaçatı’yı gezmek, benzersiz bir duygudur.
Sıcak havası, süslü haneleri ve sıcak insanları arasında akılalmaz tatil yaparken içinde bulunan alanında turlamak aklınızın ucundan kesin geçecektir.
Lavanta kokuları, Alaçatı Alan’ından geçerken burnunuza gelir ve üzerinize siner. Bir yerlerde dolaşırken dinlenme ihtiyacı hissedersiniz. Alanın etrafına o anda konumlanmış küçük ama bir o kadar da şirin kafe ve çay bahçeleri sizi çağrı edecektir. Alaçatı atmosferi bir tecrübedir. Gidenleri bilir. Siz de bu tecrübesi yaşarken İzmir’in Çeşme kazasına bağlı arkadaş canlısı bu bölgeye hayran kalacaksınız.
Alaçatı yel eğirmenleri: Besin değeri günümüz 100-150 sene önce oldukça değeri yüksek olan buğdayı nasihatmek için akarsuların olduğu yerlerde su değirmenleri, rüzgarın Alaçatı gibi bol olduğu yerlerde de buğdayı una çevirmek için kullanılmıştır. Sıhhat açısından bu yel değirmenlerinden ele geçirilen un çok yararlıymış. Yel değirmenleri, buhar enerjisi ve günümüz enerjilerinin etkin kullanımı ile tarihteki yerlerini almak üzere emekli olmuşlardır. Belediyenin savunması altında Alaçatı’daki değirmenleri restore edilip bir bölümü şu an lokanta cafe olarak kullanılmkatadır.
Alaçatı Hacı Memiş Ağa Cami: Alaçatı’nın Hacı Memiş Semti’nde 1812 seneninde, Hacı Memiş Ağa tarafından yaptırılan cami, Alaçatı’da tarihi yapı olarak da ziyaret edilmesi şart olan bir yerdir.
Alaçatı Haneleri: Bilhassa yaz sezonunda, İzmir-Çeşme’nin küçük bir beldesi olsa da turistlerin akın ettiği bir yerdir. Yabancı turistler tarafından da yerli turistler kadar yoğun alaka gösterdiği bir yerdir.
Bölgenin ananesel haneleri Alaçatı’da geçirdiğiniz vakitlerde beğeninizi kazanacak. Kesme taştan ekseriyetle yapılan alaçatı haneleri, kış aylarında sıcak, yaz aylarında da serin tutuyor. Rumlar tarafından ananesel Alaçatı haneleri yapılmış olup, özgün yapıları bozulmadan son zamanlarda restore edilmiştir.
Çark plajı: Çark plajı Alaçatı’nın en tanınmış kişi plajıdır. Zati rüzgar sörfünün yapıldığı yer de burasıdır. Rüzgar sörfü yapmak için hemen hemen tüm sene müsait. Denizin derinliği 1 m olması hasebiyle sörfü yeni yeni öğrenenler düşseler de kalkıp hemen devam edebiliyor. Zati sörfün de zor olan bölümü düştükten sonra yine kalkma olayıdır. Sağınızda solunuzda yaz döneminde bir hayli tanınmış kişiyi görmek olasıdır. Görünüm olarak başarılı bir plaj olsa da yüzmeye elverişli değildir.
Alaçatı Pazaryeri Camii: Alaçtı’da mübadeleden önce yaşayan Rumların iman için kullandıkları daha önceki isimi Ayios Konstantinos Kilisesi olan yapı 1874 seneninde, Yuhannas Halapas tarafından yapılmıştır.
Günümüzde Alaçatı’nın merkezinde Pazaryeri olan Cami ismiyle, 2010 yılında cami olarak kullanılan yapıda onarım çalışması yapılmıştır.
Bu tarihi merkezde yer alan yapıyı Alaçatı gezinizde gezebilirsiniz.
Alaçatı plajları: En popüler İzmir tatil bölgelerinden biridir. Her ne kadar birbirinden güzel plajlar sahip olan Alaçatı’nın denizi rüzgarlı olsa da uzun mesafesi sığdır. Çocuklu aileler için de bu yüzden uygundur.
Çark Plajı, bölgenin ünlü plajıdır. Yaz aylarında özellikle dolup taşan Çark Plajı ünlü isimlerin ilgi gösterdiği yerlerin başında gelir. Piyade Plajı da bir diğer Alaçatı plajıdır. Kumsalı harika olan Piyade plajı sadece denize girmek için değil, uzun yürüyüşler yapanların da tercih ettiği noktalardandır. Bölgenin en gözde yerleri arasında Sole Mare Beach Club bulunur. Denize gündüz girip güneşlenebileceğiniz, güneşin batmasıyla beraber gece geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz bir yerdir.
Babylon Beach Club ve Blanco Beach Club da Alaçatı’daki diğer plajlar arasında bulunmaktadır.
kez görüntülendi. / -- tarihinde eklendi.
Kategoriler
İlginizi Çekebilir
Etiketler