TÜRKİYE'nin ehemmiyetli turizm beldelerinden olan, İzmir'in Çeşme Kazası'ne bağlı Alaçatı'da 10 sene önce farkındalık yaratmak emeliyle başlanan lavanta tarımı, ekonomik kazanç kapılarından birisi haline geldi. 10 dönümlük alanda 7 bin köke kadar yapılan ekim sonrasında, yaş ve kurutulmuş olarak tatilcilere satılan lavantanın, balı da üretilmeye başlandı. Eşsiz güzellikteki lavanta yetiştirenlerin en büyük hedefi ise Fransa'nın Provans bölgesindeki gibi kozmetik sektörüne hammadde üretecek vaziyete gelmek.
İzmir'in gözde tatil yerlerinden olan Alaçatı'nın turizmdeki yıldızı, her geçen sene parlamayı sürdürdü. Bilhassa iç turizmin öne çıktığı bölgelerinden birisi vaziyetine geldi. Turizmdeki gelişmeyle beraber, tarımın etkin olarak yapıldığı bölgede vakit içinde gerileme yaşandı. Bu vaziyeti göz önünde bulunduran Alaçatı Savunma Derneği'nin o vakitki başkanı İbrahim Topal'ın teşebbüsleriyle, değişik bir ürünün imalatına geçildi. Hem turizme natif olması hem de tarım için farkındalık yaratılması için lavanta ekimine başlandı.
15 KÖKLE BAŞLADI, 7 BİN KÖKE ÇIKTI
Bu projenin ilk adımı olarak Isparta'dan kazançlan 15 lavanta fidesinin ekibi yapıldı. Küçük bir alanda başlayan lavanta tarımı, turizmle yarışamasa da üreticiler için ikinci biri gelir kapısı vaziyetine geldi. 15 kökle başlayan lavanta yetiştiriciliği, aradan geçen 10 senede, 10 dönüme ve 7 bin köke çıktı. Eşsiz güzellikteki rengi ve kokusu, öncelikle Alaçatı sokaklarını güzelleştirdi. Üreticiler, lavantaları yaş yada kurutulmuş olarak bölgeye gelen tatilcilere satmaya başladı. Üretilenin tamamının satıldığı bölgede, lavanta çiçek açtığı vakitlerde bal imalatı de gerçekleştirildi. Üretilen balın yapılan testlerinde çok özel ballarla yarışacak kadar sıhhate pozitif tesirlerinin bulunduğu tespit etti. Ancak eşsiz güzellikteki lavanta yetiştirenlerin en büyük hedefi ise Fransa'nın Provans bölgesindeki gibi kozmetik sektörüne hammadde üretecek vaziyete gelmek.
LAVANTAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Alaçatı bölgesinde lavantanın ekiminden imalatına kadar ehemmiyetli gayretleri olan İbrahim Topal, bu tarımı geliştirmeleri gerektiğini vurguladı. Ürettikleri lavantaların yalnızca Alaçatı'yı güzelleştirmekle kalmadığını anlatan Topal, Fidanların budanması vaktinde ele geçirdiğimiz fideleri, Tekirdağ'dan İskenderun'a kadar isteyen tüm belediyelere gönderdik. Lavantalarımız ekildikleri o alanları da güzelleştirdi. İsteyen herkese bu istikamette yardımda da bulunuyoruz diye konuştu. Lavanta ekim alanlarını geliştirmek hesabına çalıştıklarını söyleyen İbrahim Topal, Şu an için ürettiğimizi Alaçatı sokaklarında satıyoruz. Bunun gelişmesi gerekli. Turizmle yarışamayız belki fakat ehemmiyetli bir tarım ürünü olabilir. Değişik bir gelir kapısı olabilir. Tüm bunlar için çalışıyoruz. Küçük bir projeydi, şimdi binlerce köke kadar çıktık. Isparta'daki gibi geliştirebiliriz. veyahut Fransa'nın Provans bölgesindeki gibi kozmetik endüstrinin hammaddesi olarak da üretebiliriz diye konuştu.
657 kez görüntülendi. / 04-07-2017 tarihinde eklendi.
Kategoriler
İlginizi Çekebilir
Yazarlar
Etiketler